Vánoční rybí polévka
Vyzkoušený recept mé tchýně paní Věry Drápalové z Boskovic, který má od své maminky. Vaříme ji s manželkou na Štědrý den dopoledne nebo den předem, v množství jako pro armádu spásy, neboť ji jíme celé vánoční svátky, takže budu mít trošku problém s množstvím ingrediencí a porcí. Polévka se ale vaří způsobem, že neustálým "přiléváním" a "dosypáváním" dosáhnete výsledku, takže nakonec vlastně víte, kolik jste toho chtěli uvařit!
Vaření probíhá celé štědrovečerní dopoledne,
gramážemi se budu snažit strefit na 10 - 12 porcí.
Ingredience:
- Kapří hlavy bez žaber a očí
- Kapří skelety zbylé po filetování, ořezy, ploutve
- Kapří vnitřnosti - mlíčí, jikry, játra atd. (vše ze dvou až tří kusů)
- Máslo - 200 - 250 gr.
- Mouka hladká na jíšku v příslušném množství
- Sůl, pepř mletý, pepř celý, nové koření, bobkový list, muškátový oříšek
- Mrkev, celer, petržel - 500 gr. v poměru 3:2:1
- Cibule 2 ks, česnek 1 stroužek
- Voda na vývary
- Houska na opečení
Postup:
Do hrnce se studenou vodou (1,5 litru) dáme uvařit do měkka kořenovou zeleninu.
Do většího hrnce (3 litrový) opět se studenou vodou, 2 cibulemi, česnekem, černým kořením a bobkovým listem, dáme uvařit kapří hlavy, po chvíli varu osolíme a přidáme skelety, ořezy a ploutve, sbíráme a odstraňujeme šum - až se hlavy rozpadají (nesmí se rozvařit), vše vyndáme a vývar přecedíme.
Na pánvi v době vaření kapra a zeleniny rozpustíme máslo a uděláme světlou jíšku, dáme vychladnout.
Do hrnce s rybím vývarem vložíme kovový cedník, na něj vložíme vnitřnosti a takto je uvaříme, nerozvaří se - dáme vychladnout.
Polovinu uvařené kořenové zeleniny nastrouháme na hrubém struhadle (druhá polovina se dá použít na br. salát)
Maso z hlav, skeletů a ploutví obereme, vnitřnosti nakrájíme na drobné kousky.
Vývar z rybího masa zahříváme a postupně zahušťujeme jíškou, dořeďujeme zeleninovým vývarem. Přidáme pepř mletý, muškátový oříšek a dosolujeme, vaříme.
Když má správnou hustotu (řidčí krémová konzistence), vložíme nastrouhanou zeleninu, maso a vnitřnosti, dále lehce povaříme (nesmí se rozvařit), dochutíme a podáváme s kousky opečené housky.
Pokud vám zbude jíška, schovejte si ji v mrazáku, bude se hodit i k jiným pokrmům.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl