Treska na másle, mrkvi a bílém víně
Léta jezdím do Norska na ryby. Hlavními lovenými rybami jsou zde různé druhy tresek, obecná, polack, tmavá, jednoskvrnná, atd.
Samozřejmě, že si z čerstvých ryb připravujeme chutné pokrmy hned na místě, a recepty bývají různé, často vznikají spontánně, zpravidla dle toho jaké ingredience jsou zrovna k dispozici. Někdy pak vznikají receptury, které by doma nikoho ani nenapadly, ale ještě se nestalo, že by jsme nějaké jídlo vyhodili.
Ingredience:
- Treska obecná nebo Polack - filet s kůží - v množství dle počtu strávníků a dle velikosti pánve (pekáčku).
- Máslo, sůl, mrkev, kmín, citron, mouka hladká, voda, bílé víno
Postup:
Filet omyjeme, nakrájíme na menší kousky, aby nám na porci vyšly cca 3 kousky o hmotnosti 120 - 150 gramů, zastříkneme citronem, osolíme, necháme 20 minut odležet.
Na pánev dáme půl cm vody, přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev, 15-20 koleček na porci, lehce osolíme, dusíme. Až se nám začne linout z pánve vůně mrkve, přidáme máslo (glazujeme). Necháme vydusit tak, aby nám vývar v másle neprskal, ale byl hodně zredukovaný.
Kousky ryby obrátíme v mouce, důkladně okmínujeme, vložíme na pánev a dusíme. Vývar doplňujme bílým vínem, dochutíme solí. Rybu obrátíme, šťávu přes porce přeléváme lžící.
Vždy když hrozí, že se úplně vypaří z másla voda, přilijeme pár lžic vody nebo vína. Nakonec vydusíme takřka až na tuk, udělá se nám pěkná šťávička. Podáváme s vařeným bramborem omaštěným máslem.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl