Treska s pestem na špenátu
Vlastní recept inspirovaný moderními trendy ve výživě a přípravě jídel, také dostatkem suroviny v mrazáku po rybářských výpravách do Norska za treskami. Hodí se jako báječný předkrm nebo i jako hlavní jídlo.
Ingredience:
- Treska - cca 800 gr.
- Máslo, citron, sůl, pepř
- Špenát 350 gr, cibule, česnek, 2 žloutky z vejce, smetana 1 PLž
- Bazalka, rozmarýn, mědvědí česnek, parmazán, olivový olej
Postup:
Nejdříve si vyrobíme pesto, i den předem: rozmixujeme nebo v hmoždíři utlučeme listy bazalky, medvědího česneku a jednu snítku rozmarýnu s olivovým olejem, troškou citronové šťávy a špetkou soli, uskladníme v ledničce v uzavřené dóze.
Tresku nakrájíme na porce, odstraníme kůži, lehce zakápneme citronem a osolíme.
Na dvě lžíce másla si dáme podusit jednu cibuli, až zesklovatí a začne hnědnout, přidáme listy špenátu a dusíme (ne úplně doměkka), špenát dosolíme, přidáme 1 rozdrcený strouček česneku a zjemníme zašlehání dvou žloutků, lžíce smetany a uschováme v teple.
Tresku opečeme ze všech stran na másle.
Tresku podáváme na talíři na kopečku podušeného špenátu, přelité polévkovou lžící pesta. Jako přílohu volíme opečený toust. Pokud podáváme jako hlavní jídlo tak uvařený nebo opečený brambor s máslem.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl