Vánoční kapr s bramborovým salátem

 

Kapr

Ingredience:

  • Kapr
  • Strouhanka, vejce, mouka hladká
  • Citron, sůl, olej, tuk na smažení

Postup:

Kapra obalíme hadrem, na podložce udeříme klackem do čela a rychle prořízneme ostrým nožem žábry a kapra nad dřezem vykrvíme.

Stáhneme z kůže nebo zbavíme šupin.

Nyní kapra vyfiletujeme (postup odšupinění, stažení a filetování najdete zde, lysec se zpravidla stahuje, šupináč se může jenom zbavit šupin a smažit s kůží).

Dva vzniklé filety (půlky kapra) rozdělíme na porce o šířce cca 5 cm, lehce pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme dvě hodiny odležet.

Z vejce hladké mouky, trošky vody (2-3 PLž) a soli připravíme kašičku na obalování. V troubě si dáme na plech rozpustit tuk na smažení.

Porce kapra osušíme utěrkou, obalíme v kašičce, pak ve strouhance, smažíme do zlatova po obou stranách 10 a 8 minut na 200°C. Poté dáme krátce okapat od tuku a uložíme do uzavřeného pekáče do trouby zapnuté na 50°C, kde držíme krátce do podávání.

Bramborový salát

Ingredience: 

  • Brambory 1 kg (varný typ A, třeba Keřkovské rohlíčky - musí být lojovitá konzistence, nerozvaří se)
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel v pom. 3:2:1) 500 gr.
  • Cibule 100 gr., okurek kyselý 200 gr.
  • Hrášek sterilovaný 150 gr.
  • Majonéza 300 gr.,hořčice plnotučná 1 PLž
  • Olej (nějaký kvalitní olivový nebo slunečnicový) 150 ml
  • Sůl, pepř, ocet - dle chuti

Postup: 

V jednom hrnci uvaříme brambory, zkoušíme konzistenci vidlicí, dáme vychladnout, oloupeme.

Oloupeme kořenovou zeleninu, dáme vařit do jiného hrnce, dáme vychladnout.

Nakrájíme si najemno cibuli, okurky, vařenou zeleninu, promícháme v míse s hráškem, majonézou, hořčicí, olejem, solí, pepřem a lžící octa. Musí chutnat trošku přesoleně.

Oloupané brambory si překrojíme na polovinu, protlačíme krájecím sítkem do připravené směsi, promícháme, dochutíme, dáme vychladit do lednice.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl