Vánoční kapr s bramborovým salátem
Kapr
Ingredience:
- Kapr
- Strouhanka, vejce, mouka hladká
- Citron, sůl, olej, tuk na smažení
Postup:
Kapra obalíme hadrem, na podložce udeříme klackem do čela a rychle prořízneme ostrým nožem žábry a kapra nad dřezem vykrvíme.
Stáhneme z kůže nebo zbavíme šupin.
Nyní kapra vyfiletujeme (postup odšupinění, stažení a filetování najdete zde, lysec se zpravidla stahuje, šupináč se může jenom zbavit šupin a smažit s kůží).
Dva vzniklé filety (půlky kapra) rozdělíme na porce o šířce cca 5 cm, lehce pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme dvě hodiny odležet.
Z vejce hladké mouky, trošky vody (2-3 PLž) a soli připravíme kašičku na obalování. V troubě si dáme na plech rozpustit tuk na smažení.
Porce kapra osušíme utěrkou, obalíme v kašičce, pak ve strouhance, smažíme do zlatova po obou stranách 10 a 8 minut na 200°C. Poté dáme krátce okapat od tuku a uložíme do uzavřeného pekáče do trouby zapnuté na 50°C, kde držíme krátce do podávání.
Bramborový salát
Ingredience:
- Brambory 1 kg (varný typ A, třeba Keřkovské rohlíčky - musí být lojovitá konzistence, nerozvaří se)
- Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel v pom. 3:2:1) 500 gr.
- Cibule 100 gr., okurek kyselý 200 gr.
- Hrášek sterilovaný 150 gr.
- Majonéza 300 gr.,hořčice plnotučná 1 PLž
- Olej (nějaký kvalitní olivový nebo slunečnicový) 150 ml
- Sůl, pepř, ocet - dle chuti
Postup:
V jednom hrnci uvaříme brambory, zkoušíme konzistenci vidlicí, dáme vychladnout, oloupeme.
Oloupeme kořenovou zeleninu, dáme vařit do jiného hrnce, dáme vychladnout.
Nakrájíme si najemno cibuli, okurky, vařenou zeleninu, promícháme v míse s hráškem, majonézou, hořčicí, olejem, solí, pepřem a lžící octa. Musí chutnat trošku přesoleně.
Oloupané brambory si překrojíme na polovinu, protlačíme krájecím sítkem do připravené směsi, promícháme, dochutíme, dáme vychladit do lednice.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl