Papriková krémová polévka z tresky


Vlastní recept. Vařím vždycky v Norsku, když jsme s kamarády na rybách.

Ingredience na 6 porcí:

  • Treska 300-400 g

  • Sádlo nebo olej

  • Cibule 2-3 ks

  • Zelené, bílé papriky 3-4 ks

  • Kapie nebo červená paprika 1-2 ks

  • Rajčata loupaná nebo dužnina z rajčat (v nouzi mohou být i celá čerstvá) 4 ks 

  • Protlak 1 Plž

  • Paprika mletá sladká a pálivá, hořčice plnotučná, voda nebo rybí vývar 2 litry

  • Pepř, bobkový list, česnek, mouka hladká, sůl

  • Smetana (volitelné)

Postup:

Cibuli a papriku nakrájíme na nudličky.

Do hrnce na 2 Plž sádla dáme opražit cibuli a 2/3 nudliček papriky, 10-20 min pozvolna smažíme, přidáme rajčata nakrájená na kostičky, lžičku protlaku, 1 stroužek česneku a hořčici.

Zalijeme vodou nebo vývarem, vložíme kousky ryby, osolíme, přidáme mletou papriku (pálivá se dá vynechat), okořeníme, táhneme při 85° cca 1-1,5 hodiny.

Ze 2 Plž sádla a mouky si připravíme světlou jíšku, necháme zchladnout.

Na talíř vyndáme rybu, bobkové listy a ostatní koření. Vychladlou rybu rozloupáme na lístečky.

Do hrnce postupně vmícháme jíšku, dosolíme, rozmixujeme a 8-10 minut jemně provaříme. Přidáme zbytek nakrájených paprikových lusků a ještě 20 minut vaříme.

Na závěr přidáme smetanu (dá se vynechat), vrátíme maso a servírujeme třeba s opečeným plátkem toustového chleba.

verze bez smetany
verze bez smetany

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl