Papriková krémová polévka z tresky
Vlastní recept. Vařím vždycky v Norsku, když jsme s kamarády na rybách.
Ingredience na 6 porcí:
Treska 300-400 g
Sádlo nebo olej
Cibule 2-3 ks
Zelené, bílé papriky 3-4 ks
Kapie nebo červená paprika 1-2 ks
Rajčata loupaná nebo dužnina z rajčat (v nouzi mohou být i celá čerstvá) 4 ks
Protlak 1 Plž
Paprika mletá sladká a pálivá, hořčice plnotučná, voda nebo rybí vývar 2 litry
Pepř, bobkový list, česnek, mouka hladká, sůl
Smetana (volitelné)
Postup:
Cibuli a papriku nakrájíme na nudličky.
Do hrnce na 2 Plž sádla dáme opražit cibuli a 2/3 nudliček papriky, 10-20 min pozvolna smažíme, přidáme rajčata nakrájená na kostičky, lžičku protlaku, 1 stroužek česneku a hořčici.
Zalijeme vodou nebo vývarem, vložíme kousky ryby, osolíme, přidáme mletou papriku (pálivá se dá vynechat), okořeníme, táhneme při 85° cca 1-1,5 hodiny.
Ze 2 Plž sádla a mouky si připravíme světlou jíšku, necháme zchladnout.
Na talíř vyndáme rybu, bobkové listy a ostatní koření. Vychladlou rybu rozloupáme na lístečky.
Do hrnce postupně vmícháme jíšku, dosolíme, rozmixujeme a 8-10 minut jemně provaříme. Přidáme zbytek nakrájených paprikových lusků a ještě 20 minut vaříme.
Na závěr přidáme smetanu (dá se vynechat), vrátíme maso a servírujeme třeba s opečeným plátkem toustového chleba.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl